Metsik tuvide ilu ja ainulaadsus

Vana ajastul olid tuvid mehe lähedal. Nad said kodulinnud umbes 5000 aastat tagasi. Koos meestega levisid need linnud kogu maailmas. Tänapäeval võib tuvi näha kõigis riikides ja peaaegu igas kontinendil. Kõigil metsikutel tuvadel ei ole mitte ainult välist erinevust, vaid iga liigi temperament ja harjumused. Seda me oma artiklis arutame.

Metsik tuvid - mis need on?

Praegu on raske ette kujutada linnaparki, keskväljakut või tuvide puuduvat mänguväljakut. Nad leiavad end alati sealt, kus saad isikult leiva või lapse poolt langenud küpsise.
Piibli kirjutiste kohaselt tõi see tuvi, kes andis Noale uudise, et maa ilmus vee all. Moslemid panid selle lindu pühakute auastmesse, sest see kandis vett Muhammedi nokas.

Pigeonid said väga populaarseks, kui sidevahendeid ei olnud. Siis, nagu teada, kasutati kõikjal nn post-tuvi. See lind saab maastikul suurepäraselt navigeerida ja sõita kiirusega 65 km tunnis.

Väärib märkimist, et tuvi kuulub lindude järjekorda, kus on üle 280 liigi. Paljud looduslike tuvide liigid on väljas. Ülejäänud liikidest väärib erilist tähelepanu Vyakhir, Blue Dove, Gorlitz.

Erinevalt kultuurilistest dekoratiivsetest liikidest ei asu metsik tuvi mehe maja lähedal. Need linnud eelistavad oma pesasid ehitada jõgede kaljudele, kaljudele ja teistele inimestele kaugele. Reeglina pesitsevad nad kolooniates ja iga paari pesas on alati 2-3 muna. Mõnikord kasvatatakse metsik tuvi koduvabades, mille hulgas on kõige populaarsem ja ilusam Pigeon.

Puidust tuvi

See on üks suurimaid metsloomade tuvi, kes elavad Euroopas. See lind on tuntud ka kui Vitutyen. Selle keha pikkus võib olla umbes 45 cm, saba jõuab 15-17 cm ja kaal võib varieeruda 650 grammi piires. Tiibade pikkus on üle 70 cm, kui puidust tuvi tõuseb, on valju tiibade libistamine.

Galerii eristab hall-hall ploomi, kuid tagaküljel täheldatakse hall-pruuni tooni. Rind ja kael on punakas-hallid toonid. Nokk ja vars on kollane otsaga roosa. Naissoost ja isast ei eristata ploomi värvi järgi.

See liik on levinud Türgis, Himaalaja, Euroopas, Iraanis ja Iraagis. Põhjas on nad teisaldatavad linnud, ülejäänud tsoonides on nad istuvad. Talvimiseks sõidab ühine tuvi Moldova, Põhja-Aasia ja Transkaukasiasse. Ta eelistab elada okas-, sega- või lehtmetsades. Lääne-Euroopas näete seda sageli linnades.

Talveunest tagasi pöördudes säilitavad tuvid karja ja siis lagunevad paarideks, et teha oma pesad ja munad. Vykhiri pesa on ehitatud maapinnast 10-12 cm kõrgusele. Lind hoolikalt valib ehitusmaterjali ja iga haru, enne kui ta on pesa osaks, uuritakse nokaga ja alles siis paigutatakse või visatakse ära.

Need linnud on äärmiselt ettevaatlikud ja ei meeldi ärevusest. Kui te sellist tuvi tahtmatult hirmutate ja pesast eemale sõidate, siis tõenäoliselt see uuesti ei naase.

Naisel on 2 muna ja nende vanemad inkubeerivad neid kordamööda. 15-17 päeva pärast ilmuvad tibud. Vanemad toidavad tuvi spetsiaalse toiduga, mis on moodustunud täiskasvanud lindudes. See on umbes tuvi piim. Nestlings juua seda, alandades nokke vanemates. Mõne päeva pärast proovivad nad tavalist toitu ja sõna otseses mõttes 1,5 kuu pärast õpivad nad juba lennata.

Puidust tuvi toidab taimset toitu. Tema toitumise alus - taimede terad, seemned, tammetõrud, pähklid. Võib ka süüa marju, maitsetaimi. Need looduslikud tuvid leiavad toitu mitte ainult puude oksadelt. Nad ei karda koguda langenud terasid või vilju maapinnalt. Vaatamata suurusele ja kaalule on see tuvi kergesti riputatav oksale ja tagurpidi, et saada puuvilja või nutlet.

Nende peamised vaenlased on röövlindud. Viimasel ajal on nende arv vähenemas, mis viib loodusliku tuvi populatsiooni suurenemiseni. Samuti võib ikke jahti pidada jahtima, mis võib puude ronida. Metsa kohapeal peetakse rebaseid ja mägesid nende vaenlasteks. Ja kuna ühine tuvi on suur ja suhteliselt raske lind, ei saa see kiiresti kasvada.

Mõnes riigis, kus on suured looduslikud tuvid, peetakse neid kahjuriteks, seega hävitatakse need halastamatult. Ja igal aastal lööb tuhandeid metslinde, enamasti Vykhirey. Üldine puidust tuvi on laialt levinud kogu Euroopas. Ja isegi kui arvestada, et ta on jahipidamine ja ulatuslik laskmine toimub, ei ole selle liigi kadumine ohus.

Rock-tuvi

Kõige tavalisem tuvide tüüp, kelle nimi on otseselt seotud ploomide värviga. Tundub nagu metsik kivine tuvi, kuid neid saab eristada peamise omaduse - tumedama saba järgi. Need lindude esindajad eelistavad asuda mägismaal ja ehitada kivimitele pesasid. Neid võib näha ka metsades ja suurtes linnades. See tuvide liik valib istuva elustiili, kuid see ei ole alati nii, ja linnud võivad lennata erinevatesse mandritesse.

Tuvi on meile kõigile teada, kuna need linnud elavad meie linnades. Tuvi välimus on soo poolest erinev. Meeste eripära on tiibade pikkus. Nende suurus on keskmiselt 220 mm. Naistel on tiibade pikkus 215 mm.

Halli tuvi sööb peamiselt erinevate taimede seemneid. Tema lemmiktoit on nisu. Linnud võtavad vilja maapinnalt, tuues sellega käegakatsutavat kasu, mida väljendab väljade puhastamine.

Looduses ehitavad nad oma pesad, kus kiskja ei suuda neid ületada. Linnakeskkonnas eelistab Dove asuda ehitiste katuste või pööningute all. Pesa, mis see moodustub nii oksadelt kui ka rohult. Selle materjali otsing on seotud isasega. Naise ülesanne on luua pesa ise.

Aktiivse lindude kasvatamise periood on kevadel ja kestab sügiseni. Mõned paarid pesitsevad mõnikord talvel. Üks paar aastas võib teha 3-5 sidurit.

Gorlitsa

Elegantne lind, kes elab peamiselt Ukraina, Moldova ja Euroopa riikide lõunapoolsetes piirkondades asuvates metsa-steppide avades ja mitte ainult. Kõige sagedamini leidub neid looduslikke tuvi sügisel või kevadel. Keha pikkus ulatub umbes 27 cm, kaal - kuni 200 grammi. Ploomivärv on hallikaspruun, millel on kaela tagaküljel selge must triip. Seal on 18 liiki kilpkonnast tuvi, mis elavad Aasias, Aafrikas ja Austraalias.

Clintuh

See on loodusliku tuvi liik, mis on tuntud oma kaunite sinise värvuse poolest. Kaelal on selge malahhiidivärv. Tiivad on hallid, tuhmad, saba on tumedad mustad triibud. Sellel tuvil on suur hulk inimesi Hiinas, Kasahstanis, Türgis, Aafrikas ja Siberis. Ta eelistab elada metsades, kus on palju õõnsusi.

Klintuh on metslind. Seda võib leida pöögipuust või pärnametsast, kus õõnsates puudes tekib pesa. Nendel eesmärkidel kasutati kuivaid oksi. Reproduktsiooniperiood kulgeb üsna varjatult. Selleks, et seda ei täheldata, peidab meessoost isane paksude puude vahele. Kui tekib ohtlik olukord, hakkab ta järsult maha, puude taga peidus.

Fotogalerii

Foto 1. Kilpkonna tuvid parapetilFoto 2. Põletada langenud lehtede taustalFoto 3. Galerii puu peal

Загрузка...

Vaadake videot: Dokumentaalfilm "Paljastades elu saladusi" eestikeelsete subtiitritega (November 2019).

Загрузка...

Загрузка...

Populaarsed Kategooriad