Tundra luik - haruldane, kuid väga vokaalne hoopis

Mustal nokal on kollase märgiga lendav tundra-luik mitte ainult ilus, vaid ka haruldane nägemus. Linnud on punases raamatus loetletud ja nende pildistamine on keelatud. Rohkem fakte ja kasulikke andmeid sulgede valge kohta leiate meie artiklist.

Vormi omadused

Sellel lindul pardil on kaks nime: väike ja tundra. Viimane nimi on seotud territooriumidega, kus ta elab. Need linnud tunnevad Euroopa tundras vabalt. Varem elas lind ka Kola poolsaarel, kuid nüüd te ei kohtu teda seal. Kuid tundra luikide häält võib kuulda sellistel saartel nagu Vaigach, Novaya Zemlya ja Kolguev.

Teadlased identifitseerivad kaks selliste luikede populatsiooni: lääne- ja idaosa. Sellised linnud erinevad ainult kohtades, kus nad tahavad veeta aega ja talve. Näiteks eelistab lääne elanikkond Prantsusmaad, Hollandit ja Ühendkuningriiki ning idapoolsed riigid eelistavad Aasia riike. Lääneriikide lindude arv on osaliselt taastunud, samas kui idapoolne on ainult taastumisprotsessis. Üldiselt on sellel liigil Punase raamatu kategooria 5, see tähendab „taastav liik”.

Kõige tavalisemad paigutamispaigad väikese luigena on avatud veekogud. Ta armastab ujuda ja hoiab oma kaela õigel nurga all. Tundra sulgedega ei saa sukelduda, nii et see püüab toitu vee pinnal. Ta toidab vähilaadsetest ja madalast veest. Seda lindu on väga lihtne eristada teistest lindudest helisignaalse, meloodilise häälega (peaaegu nagu hoopis, kuid igavam), nii et tulistamiseks tähendab see teadlikult minna salaküttimiseks.

Päritolu

Tõendite ja dokumentide kohaselt ilmus see väikeloo sisaldav partiilindude perekond Mioceni perioodil. Geograafiliselt toimus see Euroopas või Euraasia lääneosas. Järk-järgult valisid linnud tundra ja meelitasid bioloogide tähelepanu. Isegi tänapäeval on see lind halvasti mõistetav.

Välimus

Esteetiliste omaduste poolest meenutab see pardipere liige hoopi. Tundra lamba keha pikkus võib olla 115 cm kuni 127 cm, samal ajal on tiibade pikkus vahemikus 170 cm kuni 200 cm.

See on väga ilus lind, mille ploom on valge. Selle tõu luigede nokk on must. Nipi põhjas on kindel kollane värvus, mis on amatöör- ja professionaalsetes fotodel selgelt nähtav.

Võimsus

Lääne tundra luik eelistab taimset toitu: veetaimed, rohi, marjad. Ida-väike lind saab kasu ka veeselgrootutest või väikestest kaladest. Alaealised söövad koorikloomi, väikseid molluskeid ja muid elusolendeid, mis tõuseb täiskasvanud üksikisikute alt. Vanemad teevad käppadega spetsiaalselt ostsillatiivseid liikumisi, nii et veeloomad tõusevad alt üles ja toimivad tibude toiduna.

Aretus

Väike luik hakkab paljunema 2-4-aastaselt. Luiged valivad oma kaaslase eluks. Munade paigaldamiseks saabuvad linnud soojale hooajale (kevad) ja asuvad järvele või jõele. Pesa ehitamine on täielikult naissoost. Ühes munemises võib olla 1-5 valget vilja, mis on järk-järgult kaetud pruunide laigudega.

Tulevaste järglaste inkubeerimine toimub vaheldumisi: kas naine või mees. Chicks ilmuvad umbes kuu pärast ja veel 1,5 kuu pärast seisavad nad tiiva ääres.

Fotogalerii

Pakume oma fotogaleriis paar fotot ilusast tundra flaierist.

Foto 1. Teiste lindude ümbritsetud lindFoto 2. Luikepea lähemalFoto 3. Lind tiigi lähedal